Prijsverhogingen in de markt

Thijs Stoof

De laatste jaren worden veel sectoren geconfronteerd met fikse prijsstijgingen, waar ook zeker de (woning)bouwsector last van heeft. De prijzen van grondstoffen, en dus ook van bouwmaterialen, schieten omhoog. De snelheid waarmee dit gebeurt is groot en dat maakt het lastig om vooruit te kijken. In een glazen bol kijken kan niemand, maar om goed te kunnen inschatten welke prijs reëel is, moet je er bovenop zitten en veel informatie vergaren en combineren. Ook kunnen, door de diversiteit in prijsstijgingen van verschillende bouwmaterialen, andere voorkeuren ontstaan qua ontwerp of bouwmethodiek. Kortom: het toetsen van een aanbieding/begroting is specialistisch werk, nu meer dan ooit.

Atrivé-adviseur Thijs Stoof is register kostenadviseur en als zodanig geregistreerd bij de stichting RKN. Dit betekent ten eerste dat hij onafhankelijk is. Ten tweede kijkt hij als kostenmanager niet naar losse prijzen maar naar het totaal en is bekend met kengetallen en bouwmethodes. Ten derde is zijn blikveld niet beperkt tot alleen stichtingskosten maar heeft hij ook verstand van exploitatiekosten. Daardoor kan zijn advies zich desgewenst richten op de meest gunstige life cycle-kosten. 
Doordat Thijs zich dagelijks bezighoudt met kostentoetsen voor vele corporaties door het hele land, is hij goed op de hoogte van de meest actuele prijzen en prijsstijgingen. Want wellicht niet alle prijsstijgingen in de begrotingen zijn reëel. Vanuit onzekerheid of opportunisme worden sommige prijzen extreem en onterecht veel verhoogd. Met diverse corporaties heeft Atrivé een vaste afspraak om kostentoetsen uit te voeren van alle projecten. Maar we hebben ook al het verzoek gekregen de kosten en de abrupte prijsstijgingen te managen, de projecten te begeleiden om zodoende de kostenstijgingen binnen de perken te houden.

Thijs is ervaren in het beoordelen van begrotingen en doorziet hoe hier onnodige prijsverhogende methodes kunnen zijn toegepast. Hij kijkt naar het totaal en vraagt door. Als register kostenadviseur is hij onafhankelijk en kan beoordelen in hoeverre een begroting of aanbieding reëel is; hij kan bijdragen om tot andere oplossingen te komen waardoor de pijn van de prijsstijgingen wordt verzacht.

Ook kunnen corporaties elkáár benutten in de aanpak van de problematiek en de onderhandelingen; onze kostenadviseur kan dit proces begeleiden. Een gezamenlijke aanpak kan namelijk grote voordelen bieden.
Geïnteresseerd in mogelijkheden op dit vlak? Neem dan contact op met Thijs Stoof van Atrivé om grip te krijgen op de bestedingen van jouw corporatie.

Meer weten over de mogelijkheden tot kostenadvies?

Neem dan contact met mij op.

 *
 *
naam@bedrijf.nl
012-3456789
 *
Thijs Stoof
T: 06 -18 59 54 42
E:t.stoof@atrive.nl
LinkedIn
Thijs Stoof