Teamcoaching

Ontwikkeling van teams door teamcoaching

Organisaties veranderen continu. Nieuwe samenwerkingen, nieuwe processen, andere manieren van werken. De kwaliteit van samenwerking doet ertoe. Atrivé heeft een samenhangend geheel van instrumenten dat mensen en teams helpt in hun ontwikkeling. Een effectief instrument in teamontwikkeling is de inzet van teamcoaching. Het is een vak apart.

Teamcoaching schudt wakker en versterkt het leervermogen

Het draait om teamleren. En dat is heel wat anders dan individueel leren. Met teamleren wordt het zonder twijfel ‘botsen’ want je eigen opvattingen staan ter discussie. Het vraagt de bereidheid om echt naar jezelf te kijken, aanspreekbaar te zijn én de bereidheid om je te verbinden met de ander. Ook jij bent verantwoordelijk voor het succes van een ander! Een teamcoach daagt mensen uit anders te denken, zodat zij zich bewust worden van andere perspectieven. Van daaruit kunnen ze bewuster uit meer mogelijkheden kiezen. Een teamcoach duikt ook onder water naar de wereld van opvattingen en behoeften, zodat boven water komt wat eerder niet besproken mocht worden.

 

 

 

Zo diep als noodzakelijk, zo oppervlakkig als mogelijk

Het is de moeite waard. In teams ontstaat nieuwe speelruimte. Je kwetsbaar opstellen wordt gewoon ‘open en transparant’ zijn. Je durft tegenwicht te geven om het beste resultaat te halen. Je vindt het okay om tegenspel te krijgen en vraagt er zelfs om. Feedback vragen én ontvangen is normaal. Jouw persoonlijke effectiviteit groeit en de kwaliteit van de samenwerking verbetert. En daardoor verbeteren ook de resultaten van het team. Mensen voelen zich gelukkiger. Dat wil jij toch ook?

Positieve effecten van teamcoaching:

 • nieuwe openheid
 • beter luisteren naar elkaar
 • respect voor ieders eigen aardigheid
 • samen verantwoordelijkheid nemen voor het resultaat
 • duidelijke afspraken maken over rollen en taken
 • elkaar tegenspel bieden: mét elkaar praten en niet over elkaar
 • elkaar aanspreken en feedback ontvangen en geven
 • beseffen dat fouten maken erbij hoort en een impuls geeft aan leren
 • in de drukte van alle dag tijd nemen voor het delen én het doorleven van ervaringen

 

Boeiende organisatieontwikkeling bij Woonstede

Samen, simpel, doen!

De teamcoach van Atrivé

De teamcoach van Atrivé

 • de meetlat van het team: een team heeft doelen nodig die uitdagen en helderheid geven over wat het team wil bereiken. Als teamcoach help ik het team hun coachvraag scherp te formuleren. Ik ga een contract op het samenwerkingsdoel (en NIET het taakdoel).
 • het eigenaarschap van het team: zonder eigenaarschap van het team is teamcoaching niet mogelijk. Ik sluit me vanzelfsprekend aan bij de fase van ontwikkeling van een team. Kleine passende stapjes is het adagium!
 • coachen op ijsbergen: het team kijkt niet alleen naar concreet gedrag, maar gaat ook met elkaar in gesprek over onderliggende opvattingen en drijfveren. Ik houd het zo oppervlakkig als mogelijk en ga zo diep als noodzakelijk.
 • het hier-en-nu: ik kan alleen werken vanuit het hier-en-nu; welk gedrag zien we op dit moment bij onszelf en de ander en helpt dit het team bij het behalen van de resultaten (de meetlat) of belemmert dit? Ik fungeer als spiegel en bekrachtig wat goed gaat. Het team houdt zicht op de beoogde gedragsverandering.
 • Nijntje-op-de-step: is voor mij een belangrijke metafoor. Spelen, vallen en opstaan…. relativering en humor zijn op z’n tijd heel belangrijk! Het zorgt voor ontspanning en er ontstaat meer speelruimte.

Welke ontwikkelingsreis wil jij maken?

Neem contact met mij op om te kijken welke bestemming bij jou past.

 *
 *
naam@bedrijf.nl
012-3456789
 *
Janine Boers
T: 06 - 25 05 18 03
E:j.boers@atrive.nl
LinkedIn
Janine Boers