Goede energiedata waarmee je de goede dingen kunt doen.
In de afgelopen jaren zijn er meerdere methodiek-wijzigingen geweest binnen de energielabels. Jaarlijks komen hier ook weer enkele wijzigingen bij. Daarnaast wordt vanuit de overheid sterker gestuurd op energieprestatie. Denk hierbij aan het uitfaseren van E, F en G-labels vóór 2029. Om aan deze laatste opgave te kunnen voldoen is het van belang om exact inzicht te hebben in welke woningen het nu eigenlijk betreft.
Veel corporaties zijn eigen baas over de database met gegevens. Dit is hartstikke fijn, maar personele wisselingen of wijzigende verantwoordelijkheden tussen afdelingen komen de datakwaliteit vaak niet ten goede. Het is nuttig om eens te bezinnen hoe het zit met de overall-kwaliteit van de database. Is deze betrouwbaar? Zijn we consequent met wijzigingen zoals het doorvoeren van nieuwe ketels of zonnepanelen? Laten we geen kansen liggen doordat door ingehuurde EP-adviseurs soms de ‘makkelijkste weg’ is gekozen?
Wij kunnen een quickscan uitvoeren op de datakwaliteit in de EP-software. Dit is eenvoudig op afstand te organiseren. Wij hebben hiervoor nodig:
Wij scannen eerst de invoerkwaliteit (niet inhoudelijk) en gaan vervolgens over naar de datakwaliteit (inhoudelijke vastgoeddata). We maken een rapportage van de uitkomsten en geven op een score van 1 tot 10 aan hoe goed de datakwaliteit is. Let op: deze score heeft dus niet te maken met de daadwerkelijke uitkomst van de energie-index (hier is de Aedes benchmark al voor), alleen met de correctheid van de uitkomsten en de waarde die je aan de data kunt hechten. Bij de score krijg je een op maat gemaakt plan van aanpak met de quick wins om de data beter op orde te brengen.
Neem dan contact met mij op.