Plan- en visieontwikkeling? Zet 'wisdom of the crowd in'

Eric Spithoven

'Alleen ga je sneller, samen kom je verder’. Het is een veel gehoorde uitdrukking in de plannenmakerij. Visies en beleid ontwikkel je immers niet in je eentje. Maar om samen verder te komen, is enige vaart in het proces wel prettig. Een Group Decision Room (GDR) is een mooie methodiek die daarbij helpt.

Velen weten meer dan één. Door meer mensen te betrekken worden je plannen dus vaak een stuk beter. En het zorgt ervoor dat je je doelen makkelijker bereikt. Je wilt alleen niet eindeloos vergaderen. Om dit proces te versnellen is een GDR een mooie werkmethodiek. Het is een efficiënte en inspirerende manier om samen tot beslissingen te komen. Het helpt je om in korte tijd veel informatie op te halen, elkaar beter te begrijpen en draagvlak te creëren. Wij zetten GDR dan ook vaak in bij complexe processen waarbij participatie van alle deelnemers versterkend werkt.

Wat is een Group Decision Room?

Een GDR wordt ook wel een versnellingskamer genoemd. Met een GDR wordt een inspirerende omgeving gecreëerd waar zonder dominantie en hiërarchie gevoelige onderwerpen en belangrijke vraagstukken besproken en bediscussieerd worden. Iedereen kan realtime via de laptop of tablet zijn of haar kennis delen, reageren op de onderwerpen die aan bod komen en over bepaalde punten stemmen. Reageren kan anoniem waardoor deelnemers ongeremd kunnen reageren. Dat zorgt voor veel creativiteit en out-of the-box-denken. Zo versterken digitaal en analoog elkaar. De opgehaalde input kan eenvoudig worden gepresenteerd om de gezamenlijke meningen te peilen. En aan het eind van de sessie zijn de resultaten direct in een rapportage beschikbaar, waardoor ook voor de uitwerking minder tijd nodig is.

De drie grootste voordelen van een GDR

Het maakt een GDR tot een handig instrument dat structuur brengt in creatieve en besluitvormende processen en de kennis van alle deelnemers optimaal benut. De voordelen op een rij:

1.    Alle deelnemers worden betrokken en gehoord

In veel vergaderingen houdt een aantal mensen hun mond en anderen hebben het hoogste woord. In een GDR worden de deelnemers getriggerd om na te denken en zelf tot een mening te komen. Zo brengt iedereen zijn of haar mening naar voren. Anoniem en gelijkwaardig. Iedereen voelt zich dus vrij om welke mening dan ook te geven en zo gaat het over inhoud en niet over personen.

2.    Het proces is zeer efficiënt

Deelnemers kunnen in een GDR gelijktijdig input leveren. Hierdoor verlopen processen efficiënter dan in een normale vergadering. Ongeacht het aantal deelnemers, zorgt een GDR voor structuur in de bijeenkomst en blijft de focus gericht op de inhoud. Doordat men andermans antwoorden realtime kan zien, wordt bovendien de creativiteit gestimuleerd.

3.    Automatische notulen

In de GDR-software worden alle antwoorden automatisch opgeslagen. Dit levert een objectieve rapportage van de workshop op die direct voor alle deelnemers beschikbaar is.

Ook interessant voor jou?

De mening, verwondering of vraag van iedereen telt. Wij zetten daarom een GDR regelmatig in bij gemeentes en corporaties waar wij voor werken. De ervaring leert dat een GDR de tevredenheid over het proces verhoogt, breed draagvlak voor te nemen besluiten creëert, de deelnemers het gevoel geeft ook echt te hebben meegedaan en de kwaliteit van de resultaten verbetert.

Alleen ga je soms misschien iets sneller, maar met GDR kom je zeker verder!

Atrivé beschikt over alle hard- en software om ook bij jouw organisatie een GDR uit te voeren en te begeleiden. Onze ervaren facilitators denken mee en leiden het groepsproces op een doortastende wijze waardoor gegarandeerd het einddoel wordt behaald. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer weten of overleggen?

Neem contact met mij op.

 *
 *
naam@bedrijf.nl
012-3456789
 *
Eric Spithoven
T: 06 - 20 42 20 86
E:e.spithoven@atrive.nl
LinkedIn