Woonopmaat heeft positieve ervaring met ons integriteitsspel

Interview met Carin Bruil, bestuurssecretaris die bij Woonopmaat de integriteitssessies initieerde.

foto op projectpagina

Woonopmaat is een wooncorporatie met ruim 70 medewerkers en circa 8.800 sociale huurwoningen in Noord-IJmond. Bevlogen medewerkers in een organisatie die er naar streeft om open, gastvrij en betrokken te zijn. Een netwerkorganisatie met een duidelijke focus. Met een kleine groep mensen wil het Woonopmaat-team zich kwalitatief blijven ontwikkelen om opgewassen te blijven tegen de groeiende complexiteit van het werk. Ze willen graag trots zijn op het werk dat ze doen en de manier waarop ze het doen. Er is binnen Woonopmaat een cultuur van “leren van en met elkaar” en “reflecteren op wat beter kan”. Geen wonder dus dat er binnen zo’n organisatie aandacht is voor integriteit. Atrivé interviewde Carin Bruil, bestuurssecretaris van Woonopmaat, die de integriteitssessies initieerde.

Hoe ben je, in je zoektocht naar mogelijkheden voor “integriteitsontwikkeling”, uitgekomen bij Atrivé?

Carin: "We wilden integriteit op een laagdrempelige manier weer op de agenda zetten. Ik ontdekte dat Atrivé daarvoor een integriteitsspel heeft ontwikkeld en heb met Atrivé een bruikleenovereenkomst voor het spel afgesloten."

Hoe heb je het Atrivé-integriteitsspel gebruikt?

Carin: "Ik ben gestart met een roadshow langs alle afdelingen. Daarbij heb ik het onderwerp integriteit kort toegelicht en gevraagd wat mijn collega’s verstaan onder integriteit. Ook zijn de afspraken die we een aantal jaren geleden hebben gemaakt over integriteit, kort toegelicht. Het was hoog tijd om weer eens over integriteit te praten met elkaar. De dilemmakaartjes van het Atrivé-integriteitsspel helpen daar goed bij! Aan het einde van elk intern overleg wordt een dilemma besproken. Medewerkers komen daarvoor bij mij een kaartje trekken. Zij brengen die dan zelf in op het overleg en vragen hoe collega’s zouden reageren op het voorgedragen dilemma. Zo wordt het stapje voor stapje gewoon om over integriteitsonderwerpen te spreken. Hoe mooi is dat?"

Hoe heb je het ervaren om met de dilemmakaartjes te werken?

Carin: "Het is supergaaf om te zien hoe leuk medewerkers het vinden om een dilemma te bespreken. Iedere medewerker wordt betrokken; bij de dilemma’s komt de inbreng elke keer door een andere collega. Leuk is om dilemma’s met elkaar te bespreken en aan alle deelnemers van het overleg te vragen wat ze zouden doen. In de overleggen waar ik bij was, werd ook echt dóórgesproken over het dilemma. Dan vroeg bijvoorbeeld de teamleider wat een medewerker zou doen als de situatie net iets anders was.
De kaartjes met dilemma’s hebben dus zeker geholpen met het bespreken van het onderwerp integriteit. Maar we zijn er nog niet! We willen aan de hand van de dilemma’s ook Polls op intranet gaan zetten. Kijken wat dat oplevert; input voor de gedragscode over integriteit die we straks natuurlijk ook gaan aanpassen."

Heb je de dilemmakaartjes ook gebruikt tijdens bijvoorbeeld een online meeting?

Carin: "Haha ja, dat hebben we zeker! Vlak voor Corona startte ik met de roadshow langs de afdelingen. Toen we een paar weken thuiswerkten, heb ik de roadshow weer opgepakt en ben ik uitgenodigd voor Teams-vergaderingen van afdelingen. Via schermdelen de presentatie over integriteit gegeven en vervolgens een kaartje gebruikt. Dat was echt een mooie actie die anderen overnamen."

Lees hier meer over de training die Atrivé aan de hand van het integriteitsspel geeft.
Ook bieden wij mogelijkheden voor een incompany workshop voor RvC en directieteam.
Of lees de blog over de balans tussen hard en soft controls.

Ook geïnteresseerd in het Atrivé integriteitsspel?

Neem dan contact met mij op. Dan bepalen we samen welke adviseur en spelvorm past bij jouw organisatie.

 *
 *
naam@bedrijf.nl
012-3456789
 *
Ruben Littooij
T: 06 - 34 48 21 21
E:r.littooij@atrive.nl
LinkedIn
Ruben Littooij