Webinar wonen en zorg

Tijdens het webinar zijn de mogelijkheden verkend van de samenwerking rondom wonen en zorg

foto op projectpagina

Hoe bestuurlijk optimisme te verbinden met lokaal ondernemerschap?

We willen allemaal dat mensen ‘langer thuis’ blijven als ze zorg nodig hebben. Maar door het scheiden van wonen & zorg worden de financiën krapper. Hoe werkt dit in het (regionale) samenspel tussen beleidsmakers, bestuurders en praktijk?

Dit was het onderwerp van het webinar Wonen en Zorg dat onlangs gehouden werd. In het gesprek tussen adviseurs van Atrivé en Rijnconsult, de sprekers en de deelnemers aan het webinar, ontstond een boeiende ontmoeting tussen de partijen in het speelveld: een leerervaring voor allen en een verkenning over wat er wel mogelijk is in het samenwerken rondom wonen en zorg.

Want het is duidelijk dat er een enorm gemeenschappelijk issue in de maatschappij aan het ontstaan is met de tekorten in de zorg (zowel financieel als qua personeel). Enkele quotes uit het webinar:

Eppie Fokkema, bestuurder Archipel Zorggroep Eindhoven:

"Onze grootste uitdaging de komende jaren is het personeelstekort. De voornaamste oplossingen liggen in het wonen: meer community, meer samenwerken en beter faciliteren. Gebiedsgericht samenwerken tussen woningcorporatie, gemeente en zorg is absoluut noodzakelijk."

Erik Gerritsen, bestuurder van woningcorporatie Ymere, pleit vooral voor: niet te veel hoog over maar concreet aan de slag; geïnspireerd door de praktijkvoorbeelden. Werken vanuit het bestaande en innoveren met wat er is.

"Ook financieel moeten we botje bij botje leggen. Veel klein is het nieuwe groot."

Een andere uitkomst van het webinar is 'klein beginnen en gewoon doen'. We hadden daarvan een mooi voorbeeld aan tafel met Wiel Derikx en Monique Hageman van het burgerinitiatief 'Stichting Samen Zorgen Huis Leudal'. Zij hebben in een oud klooster 18 appartementen gecreëerd voor kortdurende zorg. Met dit burgerinitiatief willen ze de zorg goedkoper en weer betaalbaar maken mét meer aandacht voor de mens. 

"Geef burgerinitiatieven een kans. Het is voor een gemeente ook een kans die ze nooit los zouden moeten laten. Burgerinitiatief heeft draagvlak in de samenleving. We kunnen voor elkaar iets betekenen. Het gaat niet alleen om zorg maar ook om eenzaamheid op te lossen, om mensen te laten participeren, om mensen zorg te geven dicht bij huis. Het gaat om leefbaarheid in dorp of gemeenschap. We zullen het samen moeten doen, participerende zorg, want iedereen heeft een zorgtalent en dat kan ook tot uiting komen door werk aan de receptie of in de tuin."

Wat kunnen wij doen? U samenbrengen voor het noodzakelijke gesprek. 

Klik hier voor de link naar volledig webinar. 

Klik hier voor de link naar compilatie van het webinar.  

Interesse om te sparren hierover?

De adviseurs van Atrivé zijn goed ingevoerd in samenwerkingsvraagstukken in de werelden van zorginstellingen, woningcorporaties en gemeenten. Zij faciliteren vanuit deze ervaringen het gesprek. Wil je ook sparren over dit onderwerp? Wij denken heel graag mee!

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.

 *
 *
naam@bedrijf.nl
012-3456789
 *
Janine Boers
T: 06 - 25 05 18 03
E:j.boers@atrive.nl
LinkedIn
Janine Boers