Samenlevingsagenda in Houten

Gemeente Houten wil samenwerking tussen inwoners, bedrijven, organisaties en de gemeente stimuleren.

foto op projectpagina
Betrokkenheid van burgers en organisaties vormt de toverformule van bijna elke gemeente. Gemeenten zoeken naar nieuwe vormen en overal wordt er geëxperimenteerd. De gemeente Houten (actief qua innovatieve ontwikkelingen, getuige ook de gemeentelijke website https://proeftuinhouten.nl/) richt zich ook op het betrekken van burgers en organisaties. Zo werden in de gemeente Houten (circa 50.000) inwoners via een burgertop betrokken bij het coalitieakkoord. En de energie die daar ontstond; dat smaakte naar meer. De gemeente Houten droomt inmiddels van een samenlevingsagenda. Een agenda waarin voor verschillende grote opgaves concreet staat wat de gemeente gaat doen, wat partijen en inwoners voor hun rekening nemen en wat om gezamenlijke inzet vraagt. Ook merkt de gemeente dat burgers en organisaties meer met initiatieven naar de gemeente komen dan voorheen. En ook dat wil de gemeente verder aanwakkeren.
 
Hoe geef je concreet vorm aan zo’n samenlevingsagenda? Doe je het gebiedsgericht of opgavengericht of? Hoe verhoudt de agenda zich met andere belangrijke trajecten die op dit moment al gaande zijn, zoals een duurzaamheidsvisie? Wie betrek je eigenlijk en hoe bereik je die dan? En wat is de positie van de raad? Veel vragen, terwijl de initiatiefnemers gisteren hadden willen beginnen. Wethouder Kees van Dalen van de gemeente Houten heeft Janine Boers gevraagd om enkele sessies te begeleiden om de gedachten verder aan te scherpen.
 
De gemeente Houten kwam Janine op het spoor, omdat zij voor de gemeente Drechterland het Vitale Dorpentraject vormgaf en begeleidde: "Een feest voor de lokale democratie", aldus een artikel in het VNG-magazine.Voor Janine is extra leuk: zij woont met haar gezin al bijna 20 jaren in de kern Houten en geniet elke dag van dit dorp met stadse fratsen en het prachtige buitengebied van de Lekstroom en de Kromme Rijn.

Meer weten?

Neem contact met mij op.

 *
 *
naam@bedrijf.nl
012-3456789
 *
Janine Boers
T: 06 - 25 05 18 03
E:j.boers@atrive.nl
LinkedIn
Janine Boers