Organisatienetwerken van waarde

Samen met Platform31 en Jochum Deuten onderzocht Atrivé kenmerken en uitdagingen van organisatienetwerken.

foto op projectpagina

Samen met Platform31 en Jochum Deuten onderzocht Atrivé organisatienetwerken van waarde. Omdat blijkt dat organisaties complexe maatschappelijke vraagstukken niet meer in hun eentje, met de bestaande manier van werken, kunnen oplossen ontstaan er steeds meer organisatienetwerken. Atrivé-onderzoeker en -adviseur Paul Doevendans: “De voorstudie onder vijf organisatienetwerken legt bijzondere kenmerken en uitdagingen bloot. Er gaat al veel goed, maar gericht werken aan ‘netwerkvaardigheid’ kan geen kwaad!”

Organisatienetwerken vormen een -en volgens sommigen zelfs hét- ‘organiseerantwoord’ op de complexe, maatschappelijke vraagstukken als: Hoe kunnen we ouderen op een goede manier langer thuis laten wonen? Hoe geven we bewoners met een psychische kwetsbaarheid een goede woonplek in de wijk, met behoud van de veerkracht van de wijk? Hoe kunnen we huishoudens met een meervoudige problematiek het beste ondersteunen, met een duurzaam effect?

De publicatie Organisatienetwerken van waarde biedt inzicht in het functioneren van dergelijke  organisatienetwerken. Door vijf casussen      -Bossche Bond, Maatschappelijke Ontwikkelings Maatschappij (MOM), Bospolder-Tussendijken (BoTu), Proeftuin Ruwaard en Organisatienetwerk Uitstroom Beschermd Wonen (Cimot)- te belichten, ontstond inzicht in dit fenomeen; en in het kennis- en ontwikkelprogramma dat behulpzaam kan zijn om netwerkbewustzijn en -bekwaamheid te versterken. De verwachting is dat dit programma begin 2021 van start gaat.

Paul Doevendans over zijn belangstelling voor organisatienetwerken: “Een belangrijke rode draad in mijn professionele werk is het organiseren van inhoudelijk en organisatorische verbindingen om maatschappelijke waarde te creëren. Organisatienetwerken bieden daar, juist in deze tijd, extra mogelijkheden toe. Als tijdelijke faciliteit voor innovatie en transitie, maar ook als blijvend vehikel naast en tussen reguliere organisaties. En, wie weet, als startpunt voor een ‘nieuwe organisatie van de samenleving’”.

Hoe kunnen wij helpen?

Leg je vraag voor aan onze experts, wij adviseren graag.

 *
 *
naam@bedrijf.nl
012-3456789
 *
Gerrit van Vegchel
T: 06 - 52 67 01 12
E:g.van.vegchel@atrive.nl
LinkedIn
Gerrit van Vegchel