Het Gooi en Omstreken brengt CO2-voetafdruk in kaart

De Atrivé-CO2-monitor geeft Het Gooi en Omstreken inzicht in CO2-uitstoot van het woningbezit.

foto op projectpagina

Het Gooi en Omstreken had al langere tijd de wens om inzicht te krijgen in de CO2-uitstoot van haar woningen. Inmiddels is dat gelukt. Sinds dit najaar gebruikt de woningcorporatie de Atrivé-CO2-monitor die de CO2-uitstoot van het daadwerkelijke gas- en elektraverbruik per wooncomplex in kaart brengt.

‘Meten is weten’

Sebastiaan van Zutphen is sinds begin dit jaar werkzaam bij Het Gooi en Omstreken als adviseur duurzaamheid. Hij is erg blij met deze duurzaamheidstool. Sebastiaan: "Meten is weten. Als we het energieverbruik van onze woningen verder willen terugbrengen, dan moeten we eerst weten hoe de huidige situatie is. Deze CO2-monitor geeft ons inzicht in de CO2-uitstoot per gemeente, plaats, woningtype en complex. Deze tool levert verrassend veel informatie over onze woningen!"

Forse afname CO2-uitstoot

Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt voor de woningcorporatie. Sebastiaan: "In 2050 moet de totale woningvoorraad in Nederland CO2-neutraal zijn en daar zijn we als woningcorporatie nu al volop mee bezig. Zo hebben onze woningen op dit moment gemiddeld energielabel B. Dit komt vanwege alle verduurzamings- en renovatieprojecten die we de afgelopen jaren hebben uitgevoerd. Het mooie is dat we dit effect ook direct terugzien in onze CO2-monitor. Zo bedroeg onze CO2-uitstoot in 2015 in totaal 25,1 miljoen kilogram en dit is gedaald naar 21,7 miljoen kilogram in 2019. Een mooie prestatie, zeker als je bedenkt dat het totale aantal woningen door nieuwbouw is toegenomen."

Op maat ingericht

De woningcorporatie heeft gekozen om de CO2-monitor van Atrivé te gebruiken en deze op maat in te laten richten. Verder is de energieverbruiksdata van de wooncomplexen opgevraagd bij de netbeheerders en zijn de verbruiksgegevens van de collectieve gas- en elektra-aansluitingen verzameld. Bart Jansen, adviseur duurzaamheid bij Atrivé, heeft het project begeleid. Bart: "Bij maatwerk is het altijd even puzzelen welke informatie je als corporatie echt verder helpt als je de monitor gaat gebruiken. Dat was in dit geval ook weer een leuke samenwerking met Sebastiaan.

Meer weten over de Atrivé CO2-monitor?

Neem dan contact met mij op; ik praat je graag bij.

 *
 *
naam@bedrijf.nl
012-3456789
 *
Bart Jansen
T: 06 - 25 05 17 85
E:b.jansen@atrive.nl
LinkedIn
Bart Jansen