Een feest voor de lokale democratie

Dat is wat VNG-magazine schreef over het opzienbarende effect dit project

foto op projectpagina

Janine Boers ontwierp voor de gemeente Drechterland een participatief proces dat voor hen helemaal op maat gesneden was. Ze begeleidde vervolgens alle dorpen bij het ontwikkelen van dorpsallianties. Onlangs werd via het VNG magazine (link naar artikel VNG) bekend wat een effect is geweest van dit project: de gemeente Drechterland scoorde in 2015 op “vertrouwen in het bestuur” 28%; in 2017 was dat gestegen naar 38%. Ook op het item “de gemeente luistert naar de mening van de inwoners” is een flinke groei waarneembaar van 28% naar 38%.

Al eerder schreven wij in onze nieuwsbrief over dit project. Uiteindelijk hebben tal van inwoners via 48 allianties zich sterk gemaakt om projecten van de grond te krijgen, waarvan zijzelf denken dat het bijdraagt aan de vitaliteit van hun dorp. In het VNG-magazine leest u een uitgebreid interview met wethouder Ten Grotenhuis over dit feest van lokale democratie. Janine kijkt met ongelooflijk veel plezier en trots terug. Op de betrokkenheid van de inwoners én ambtenaren. En op de wijsheid van het lokale bestuur; college en raad. Het vertrouwen en de ruimte die werden geboden, maakten dat inwoners excelleerden.

Het was ook voor Janine een unieke ervaring. Vorige week werd zij teruggevraagd om een dorpsavond te organiseren in Schellinkhout. De dorpsavond was een vervolg op het vitale dorpenproject, en deze keer op initiatief van de bewoners zelf. Deelnemers van twee alliantiegroepen hadden 3 denkrichtingen ontworpen en wilden graag de andere dorpsinwoners hierover informeren. Het dorp was onder de indruk van de verschillende opties. Bent u nieuwsgierig? Op https://www.drechterland.nl/schellinkhout treft u  de verbeelding van de denkrichtingen aan.

Meer weten?

Neem contact met mij op.

 *
 *
naam@bedrijf.nl
012-3456789
 *
Janine Boers
T: 06 - 25 05 18 03
E:j.boers@atrive.nl
LinkedIn
Janine Boers