Atrivé steekt de grens over

Het ontwikkelen van een woonvisie en het onderzoeken van een woningmarkt voor een gemeente is altijd een interessant traject, maar in Vaals komt er een extra dimensie bij wat het nog boeiender maakt. Vaals heeft namelijk veel Duitse inwoners. Vaals en Aken grenzen aan elkaar een veel woningzoekenden uit Aken komen in Vaals terecht. Welke invloed heeft dat op de woningmarkt? Atrivé onderzoekt het.

foto op projectpagina

Woningbehoefte

De gemeente Vaals wil goed toegerust zijn om de Akense woningzoekenden te huisvesten. De vraag is hoe groot de toestroom is, welke huishoudens dat zijn en of die woningzoekenden zich permanent vestigen in Vaals. Welk type woningen moet Vaals bijbouwen en hoeveel?
De demografische en woningmarktontwikkelingen van Nederlandse bronnen houden geen rekening met de Duitse ontwikkelingen en de invloed die dat heeft op de aangrenzende Nederlandse gemeente.

Marktpartijen

Atrivé heeft de vraag gekregen om ook de Duitse invloed mee te nemen in het woningmarktonderzoek. Hiervoor analyseren we niet alleen de Nederlandse bronnen als CBS, Primos en Pearl, maar ook Duitse data van bijvoorbeeld Landesdatabank NRW. Deze cijfers onderbouwen we met de informatie die we bij marktpartijen ophalen. We spreken in Aken en in Vaals met een ontwikkelaar, makelaar en hypotheekverstrekker. Zij kunnen ons meer vertellen over verwachte prijsontwikkelingen, voorgenomen plannen, gewilde locaties en de woningtypen die goed in de markt liggen in de respectievelijke gemeenten.

De woningzoekende

Om het beeld compleet te maken houden we ook een enquête onder Duitse en Nederlandse inwoners in Vaals. Dit geeft inzicht in wat mensen beweegt om over de grens een woning te zoeken, de verhuismotieven van Akense woningzoekenden, maar ook in de verhuisgeneigdheid van Vaalse inwoners. Tevens krijgen we een beeld van het type woningen waar de woningzoekenden naar op zoek zijn en of er eventueel een verschil is van voorkeuren tussen Duitse en Nederlandse woningzoekenden.
 

Compleet beeld

Met deze drie stappen krijgen we een compleet beeld.

  • Cijfers geven inzicht in de demografische en woningmarktontwikkelingen in Duitsland en Nederland. 
  • De marktpartijen laten ons zien wat prijsontwikkelingen zijn in beide steden en de gewildheid van bepaalde type woningen en locaties.
  • De klant geeft ons een beeld van wat zijn concrete reden is geweest om uit Duitsland te vertrekken en wat zijn verwachtingen zijn voor de toekomst.

Zo kunnen we de gemeente Vaals van een goed onderbouwd advies voorzien gebaseerd op een compleet beeld van de woningmarkt en de woningzoekenden. Dit is de basis voor een gedegen woonvisie waarin maatregelen worden benoemd om in te spelen op die ontwikkelingen.

Andere grenssteden

Vaals is niet de enige grensgemeente die te maken heeft met invloeden uit het aangrenzende buitenland. Benieuwd of jouw gemeente interessant is voor inwoners van Duitsland of België? Zie je kansen om daarop in te spelen en wil je weten of die kansen reëel zijn?
Atrivé gaat graag met je in gesprek om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen.

Hoe kunnen wij helpen?

Leg je vraag voor aan onze experts, wij adviseren graag.

 *
 *
naam@bedrijf.nl
012-3456789
 *
Fokke de Jong
T: 06 - 25 05 17 53
E:f.de.jong@atrive.nl
LinkedIn
Fokke de Jong