Heldhaftig samenwerken in organisatienetwerken

In vervolg op de studie "Organisatienetwerken van waarde" wordt in 2021 een ‘leergemeenschap’ gevormd.

Netwerkkunde is misschien wel de belangrijkste competentie voor de toekomst, willen we onze maatschappelijke opgaven goed oppakken. Maar makkelijk is het niet. Samenwerking in een organisatienetwerk vereist een krachtige gezamenlijke ambitie, maar minstens zoveel heldenmoed. Want samenwerking levert altijd spanning op. Het netwerk zet zich af tegen de reguliere werkwijzen van professionals en organisaties. Het ontwikkelt een eigen identiteit, is veranderlijk en kleurt buiten de lijntjes. Het vraagt ook om enig afstaan van autonomie. En het kan zo maar voorkomen dat je als maatschappelijke organisatie bouwt en bijdraagt aan een organisatienetwerk, dat vervolgens jouw eigen organisatie ter discussie stelt.

Over dit boeiende onderwerp verscheen in oktober een verslag van de voorstudie "Organisatienetwerken van waarde" door Paul Doevendans (Atrivé), Jochum Deuten (zelfstandig onderzoeker), Netty van Triest, Anouk Corèl en Mirjam Fokkema (Platform31). Hierin zijn vijf organisatienetwerken bekeken waarbij bijzondere kenmerken en uitdagingen zijn blootgelegd. Er gaat al veel goed, maar gericht werken aan ‘netwerkvaardigheid’ kan geen kwaad! Want het vraagt, naast een gedeelde ambitie en flinke dosis heldenmoed, netwerkbewustzijn en -bekwaamheid van professionals en bestuurders. En dat moet al doende en al reflecterend groeien.

Daarom zal, als vervolg op de voorstudie "Organisatienetwerken van waarde", vanaf begin 2021 een ‘leergemeenschap’ worden gevormd voor professionals die de netwerken organiseren, begeleid door Platform31, Atrivé en Jochum Deuten. Via onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte; ontvang je ze nog niet? Schrijf je dan hier in en ontvang maandelijks interessant nieuws. Lees ook de blog van Platform31 over dit onderwerp.

Meer weten over organisatienetwerken?

Neem dan contact met mij op.

 *
 *
naam@bedrijf.nl
012-3456789
 *
Gerrit van Vegchel
T: 06 - 52 67 01 12
E:g.van.vegchel@atrive.nl
LinkedIn
Gerrit van Vegchel