Eerste ervaring nul-op-de-meter smaakt naar meer

Corporaties willen tot aan 2050 gemiddeld 25.000 woningen per jaar naar nul-op-de-meter renoveren. Een probleem: wie gaat dat betalen? De corporaties hebben onvoldoende geld, legt Marnix Norder, voorzitter van corporatiekoepel Aedes uit (Cobouw 30 mei 2018).

Per nul-op-de-meterwoning zou dit nu nog ruim een ton moeten kosten. Dit kan nu al een stuk goedkoper als niet allerlei andere woningverbeteringen worden meegenomen, zoals keuken en sanitair. De voordelen van de modulaire prefab bouwmethode worden dan optimaal benut.  Deze loskoppeling zorgt bovendien voor een snellere en beter planbare renovatie, wat energie neutraal renoveren aantrekkelijker maakt voor de huurders.

Ook kunnen corporaties het grootste deel van hun investering terugverdienen door met hun huurders een Energie Prestatie Vergoeding (EPV) overeen te komen. De huurder betaalt dus het grootste deel van deze duurzaamheidsinvestering. De huurder krijgt daar wel een veel comfortabele woning voor terug en betaalt nul euro of nog zeer weinig aan energie. De meeste huurders met EPV komen met hun kosten voor energiegebruik bij de jaarafrekening uit op nul euro of ze hebben zelfs meer energie aan het net terug geleverd dan verbruikt, zo blijkt uit een quickscan die Atrivé voor het ministerie van BZK uitvoerde. Hierin is de tevredenheid van huurders in circa 900 NOM-woningen geanalyseerd.

 

Zie ook het vorige nieuwsbriefartikel. 

De link naar het Aedes-dossier.

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.

 *
 *
naam@bedrijf.nl
012-3456789
 *
Fokke de Jong
T: 06 - 25 05 17 53
E:f.de.jong@atrive.nl
LinkedIn
Fokke de Jong