Waar participatie toe kan leiden

Kim Oude Luttikhuis

Als een van mijn opdrachten begeleid ik al enige tijd een huurdersorganisatie in het midden van het land. Soms doe ik in dat soort opdrachten mooie observaties, die me een fijn gevoel geven. Afgelopen week heb ik van dichtbij mogen ervaren waar een huurdersorganisatie het verschil kan maken.  

Begin 2018 kwam ik voor het eerst bij de huurdersvereniging van de corporatie. Atrivé begeleid het bestuur van de huurdersvereniging bij het vergroten van de betrokkenheid van huurders. Concreet gaan we in werkgroepen aan de slag om aan verschillende thema’s te werken. De werkgroep "Wonen en Zorg" is er hier een van. In deze groep zijn we met huurders en de corporatie in gesprek over onder meer de gevolgen van langer thuis wonen en thuis wonen met beperkingen. Wat heeft een huurder nodig om thuis te kunnen blijven wonen, wat om te verhuizen? Hoe voel je je thuis, ondanks je beperkingen?

Karel (de naam is fictief) is een deelnemer aan deze groep. Hij woont alleen in een ruime woning in een kleine kern in het werkgebied van de corporatie. Ik ontmoette Karel vorig jaar, tijdens de eerste bijeenkomst van de werkgroep. Type schipper, ruwe bolster, blanke pit. Karel was een schuchtere man die al enige jaren werkloos was en gescheiden van zijn partner. Zonder partner en reguliere werkcontacten merkte Karel dat zijn agenda toch wel erg leeg bleef. Hij besloot in te gaan op de oproep van de huurdersvereniging om mee te doen aan de werkgroep. Over de kwaliteit van zijn bijdrage was hij zelf echter redelijk onzeker: “Kan ik dat wel?” “Zitten ze wel te wachten op mijn mening?”. Afijn, de eerste stap was gezet en Karel werd vaste deelnemer aan de werkgroep. Langzamerhand zag ik dat hij meer en meer in de rol groeide; hij ontdekte plezier in de contacten en waarde in zijn bijdrage. Vorige week ontmoette ik hem weer nadat ik hem aan aantal maanden niet gezien had. Hij had zich een fris(ser) kapsel laten aanmeten en het leek wel of hij rechter op stond. Hij was bovendien door de huurdersvereniging gevraagd om zitting te nemen in het bestuur!

Om actieve participatietrajecten op te zetten en levend te houden is veel energie nodig. Maar het levert de corporatie ook veel op ……… maar niet alleen de corporatie! Huurdersparticipatie is ook een belangrijk middel om mensen weer te laten meedoen, om verbindingen in buurten te smeden, om te zorgen dat mensen voelen dat ze er toe doen. Er is zoveel moois te bereiken met huurdersparticipatie. Wil je er eens over sparren? Neem contact me op en kijk welke mogelijkheden er open liggen.

Meer weten of overleggen?

Neem contact met mij op.

 *
 *
naam@bedrijf.nl
012-3456789
 *
Kim Oude Luttikhuis
T: 06 - 25 05 18 43
E:k.oudeluttikhuis@atrive.nl
LinkedIn
Kim Oude Luttikhuis