Met strategische personeelsplanning werken aan een wendbare organisatie

Gastblog van Bart Bastianen

Hoe zorg je ervoor dat je de juiste mensen hebt die aansluiten op de behoefte van morgen? Wordt de belofte van strategische personeelsplanning (SPP) op dit moment bij jullie waargemaakt? Zijn de eerste acties in gang gezet om de organisatie te versterken? In theorie is het mogelijk om tot de ideale personeelssamenstelling te komen, maar de praktijk is vaak weerbarstig. Veel SPP-projecten lopen vast of hebben weinig impact. Dus de vraag die opkomt is: “Wat is de bedoeling van SPP?”

Is SPP de organisatie klaarzetten…? Nee, SPP is de organisatie voorbereiden op de toekomst. Ons uitgangspunt voor SPP is het vergroten van de wendbaarheid van de organisatie. Bij wendbaarheid accepteer je onzekerheid door jezelf flexibel te maken. Het niet weten wat de toekomst brengt, dwingt je tot een open houding richting kansen en mogelijkheden voor groei. Het bereidt de organisatie voor op de verandering. SPP kan enorm helpen steeds oog te hebben voor de ruimte die er is om ontwikkeling en groei te stimuleren. Dit wordt ook wel een “rolling strategy” genoemd. Het is een strategie die richting geeft en tegelijkertijd ruimte biedt voor het aanscherpen vanuit nieuwe inzichten. Of zoals Darwin het ooit heeft geformuleerd: “Niet de sterkste of snelste soort overleeft, maar de soort die zich het makkelijkste kan aanpassen aan de veranderende omstandigheden.” Bij een rolling strategie is SPP sterk verbonden met leiderschap. Het is een proces van waarnemen, interveniëren, meten en bijsturen. In het moment steeds opnieuw op zoek naar de beste interventies, met de meeste impact op de ontwikkeling van het team. Het vraagt meer dan een Excelsheet of een tool. Het is een ander perspectief op de ontwikkeling van de organisatie en teams.        

Samenwerking tussen Atrivé en Human Navigator Group 

De implementatie vraagt om kennis van de markt, de organisatie en verandering; maar ook om een makkelijke en leuke tool. Vanaf begin oktober 2018 heeft het team Atrivé gekozen samen te werken met de Team Navigator om SPP naar een hoger plan te tillen.
 
Atrivé is officieel partner van de Team Navigator.
Samen hebben we een iteratieve SPP-benadering ontwikkeld die in zes concrete stappen helpt bij het bouwen van een wendbare organisatie met impact.

  1. Bepaal de ambitie van de organisatie
  2. Vertaal het naar prioriteiten voor groei van het team
  3. Onderzoek de ruimte in het team
  4. Beleg eigenaarschap voor het resultaat in het team
  5. Start het goede gesprek met de medewerker en het team
  6. Maak het resultaat zichtbaar en verbind het aan de ambities.

Ben je benieuwd geworden hoe de Team Navigator werkt en wat het voor jouw organisatie kan betekenen? Klik hier en ervaar het gemak van de Online Vlootschouw in de Team Navigator.

Of vul hieronder je gegevens in en verstuur de contactaanvraag, dan nemen we graag contact op voor een persoonlijk gesprek over de mogelijkheden voor jouw organisatie.

Meer weten of overleggen?

Neem contact met mij op.

 *
 *
naam@bedrijf.nl
012-3456789
 *
Anouk Oude Vrielink
T: 06 - 233 733 91
E:a.oudevrielink@atrive.nl
LinkedIn
Anouk Oude Vrielink