Een verloren generatie? De positie van starters op de woningmarkt

Fokke de Jong en Joost Wegstapel

Voor Ruimte + Wonen heeft Atrivé een onderzoek verricht naar de positie van starters op de woningmarkt. Starters kunnen steeds moeilijker een woning vinden, zo is de algemene teneur. Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarktbeleid aan de TU Delft, sprak zelfs van een verloren generatie. Hoe ernstig is het nu echt, en is het zoveel slechter dan een aantal jaren geleden. Atrivé voerde een factcheck uit op de relevante gegevens.

In het onderzoek is verder ingezoomd op slaagkans, betaalbaarheid/prijsniveau en woonquote. Ook is gekeken naar verschillen tussen landelijke gebieden en grote steden. Atrivé ontdekte pittige belemmeringen, maar geen landelijke trend. De waargenomen trends blijken te verschillen per categorie personen/huishoudens. Wil men knelpunten oplossen, is het dus belangrijk om te kijken waar het precies knelt (welke categorie, welke regio, op welk facet).Soms kunnen nieuwe contractvormen uitkomst bieden (bijvoorbeeld friendscontracten, huur-koopcontracten) of worden oplossingen gezocht in alternatieve woonruimteverdeelsystemen. Uiteindelijk gaat het om slimme en betaalbare nieuwbouwconcepten en een betere benutting van de bestaande woningvoorraad.

Lees het volledige artikel in het themanummer "De balans van het wonen" van Ruimte + Wonen (#1/2019), of vraag het op via onderstaand contactblok.

Meer weten over de mogelijkheden van een factcheck en analyse van de regionale (woon)gegevens?
Neem dan direct contact op met Fokke de Jong (06 25 05 17 53) of Joost Wegstapel (06 25 05 17 45).

Meer weten over de onderzoeksmogelijkheden of nieuwsgierig naar het volledige artikel?

Neem dan contact met ons op.

 *
 *
naam@bedrijf.nl
012-3456789
 *
Fokke de Jong
T: 06 - 25 05 17 53
E:f.de.jong@atrive.nl
LinkedIn
Fokke de Jong