Menu

Klimaatakkoord gepresenteerd, nu aan de slag!

Natuurlijk is er van alles te zeggen over het klimaatakkoord. Maar dit is het bod na maanden polderen. Duidelijk is wel dat we aan de slag moeten. We zijn voorbij het punt om te spreken over ambities. Het zijn doelstellingen geworden; een opgave die we met zijn allen moeten gaan realiseren.

In het klimaatakkoord wordt gesproken over de ‘grote verbouwing’; de transformatie van onze 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen naar goed geïsoleerde woningen en gebouwen, die verwarmd worden met duurzame energie en zelf energie opwekken of schone energie gebruiken. Afgelopen jaren is al veel geëxperimenteerd en uitgeprobeerd door koplopers in de sector. De tijd is nu gekomen deze kennis grootschalig te benutten.

Blij ben ik ook met een aantal concrete doelen en instrumenten. Bijvoorbeeld de gebouwgebonden leningen voor woningeigenaren en de transitievisies die gemeenten op moeten stellen vóór 2021. Dat laatste zal de komende tijd een enorme klus worden voor gemeenten. Maar hoe eerder hoe beter. De corporaties die ik vandaag sprak, wachten er nu al op zodat ze aan de slag kunnen. Voor hen is het essentieel om te weten, op welke oplossing wordt ingezet in de wijken waarin hun complexen staan. Andersom kan de gemeente ook de routekaarten naar CO2-neutraal, die de corporaties de afgelopen maanden hebben opgesteld, goed gebruiken voor het opstellen van de transitievisie. Daarnaast is natuurlijk kennis nodig over de technische staat van de woningen en kennis welke gasnetten nu al aan vervanging toe zijn. Maar ook de wensen van de bewoners; het maken van de versnelling in de transitie staat of valt met draagvlak onder de mensen. Dat het moet gebeuren staat niet meer ter discussie. Maar wel waar we beginnen, hoe we het gaan doen en hoe snel we gaan.

Voor de particulier die vandaag al aan de slag wil zou ik zeggen: zet vooral in op goed isoleren. Welke duurzame warmtebron het voor jou wijk ook wordt, zelf zo weinig mogelijk warmte verliezen is altijd een goede, duurzame oplossing.

Hulp nodig bij het opstellen van een transitievisie?  Neem contact op.

Eefje Stutvoet

Deel deze pagina op:
  • Eefje Stutvoet

    adviseur duurzaamheid
    06 38 06 73 68

    e.stutvoet@atrive.nl