Menu

Inspiratiegids Energiebesparing in prestatieafspraken

Wil je ook graag grondig samenwerken op het vlak van energie en duurzaamheid in de driehoeksrelatie tussen huurdersorganisaties, gemeenten en woningcorporaties? Hoe kom je nu met elkaar tot goede prestatieafspraken? Waar kan je dan opletten? Samen met energieambassadeur Marlou Boerbooms heeft Atrivé deze inspiratiegids gemaakt in opdracht van RVO, Min. BZK, Aedes, Woonbond en VNG. In deze inspiratiegids staan goede voorbeelden, films en ook heldere tips voor huurdersorganisaties, gemeenten en corporaties voor het maken van prestatieafspraken over energiebesparing & duurzame opwekking in de sociale huursector.

Op veel plekken in Nederland zijn mooie resultaten zichtbaar op het gebied van energiebesparing in de sociale huursector. In deze inspiratiegids zijn enkele krachtige voorbeelden verzameld. Er staan tips uit de praktijk in voor huurdersorganisaties, woningcorporaties en gemeenten voor het maken van prestatieafspraken over energiebesparing. In de inspiratiegids worden actuele thema's rond energiebesparing en duurzame opwekking ontrafeld in 12 factsheets. Verhalen, feiten, referenties, tips en video’s over de aanpak van verduurzaming komen aan bod in de verschillende onderdelen ‘slim’ samenwerken, financieren, techniek, aanbod en gedrag.

 De gids kan als hulpmiddel dienen om te weten hoe je nu afspraken kunt maken met elkaar en waar je op moet letten. Wat werkt nu wel of juist niet binnen de duurzaamheidsaanpak? Waar loop je tegen aan en wat zijn oplossingsrichtingen?

In onder andere Bergen op Zoom, Den Haag, Eindhoven, Etten-Leur en Leerdam werken gemeente, corporaties en huurdersorganisaties al langdurig samen aan een duurzame aanpak. Ze hebben niet alleen afspraken gemaakt over de betaalbaarheid en beschikbaarheid van huurwoningen, maar ook over het beperken van de energielasten. Wat maakt de aanpak in deze gemeenten zo succesvol? 

Een open en gelijkwaardige houding blijkt in alle gemeenten een belangrijke voorwaarde voor succes. Dat klinkt simpel, maar vergt een frisse en nieuwe blik. De wil om een vruchtbare en langdurige relatie op te bouwen moet bij alle partijen aanwezig zijn. Neem de tijd om elkaars vertrouwen te winnen. 

Het helpt om in een vroeg stadium intenties, visies en ambities uit te spreken. Soms is het nodig om eerst onbegrip of misvattingen uit de wereld te helpen. Luister goed naar elkaar en formuleer samen heldere ambities en doelen op het gebied van verduurzaming. Zo ontstaat een afgebakend kader en een doorkijk naar de toekomst. Vaak blijken intenties niet veel van elkaar te verschillen. Door dit inzichtelijk te maken, zorg je ervoor dat partijen niet tegenover elkaar, maar naast elkaar komen te staan. Kom tot een gezamenlijk doel en een aanpak waaraan iedereen naar capaciteit een bijdrage levert. Dit levert een win-win situatie op. 

Prestatieafspraken kunnen helpen om stap voor stap vooruit te komen en te leren tijdens het proces. Blijf met elkaar praten en evalueer regelmatig. Zo maak je de gezamenlijke aanpak effectiever en betekenisvoller voor bewoners, corporatie en gemeente. Dit geeft energie om stappen te zetten op het gebied van verduurzaming.  

U kunt hier de inspiratiegids downloaden of online bekijken op issuu

 

 

Deel deze pagina op:
  • Bart Jansen

    adviseur duurzaamheid
    06 25 05 17 85

    b.jansen@atrive.nl