Menu

Cursus Huurbeleid voor huurdersorganisaties: de regels en een beargumenteerd advies

Woningcorporaties mogen hun huren in 2018 gemiddeld met maximaal 2,4 procent verhogen. Eén procent meer dan vorig jaar. Ouderen en lage inkomens lijken er in de plannen van Rutte III het minst op vooruit te gaan. Wat zou voor uw achterban een rechtvaardige huurverhoging zijn? Woningcorporaties hebben dit jaar echt keuzes te maken in het huurbeleid. Een ideaal moment als huurdersorganisatie om invloed uit te oefenen!

Atrivé verzorgt dit voorjaar een praktische cursus huurbeleid die u kan helpen van inzicht in de regels tot een goed gemotiveerd advies. Huurdersorganisaties hebben gekwalificeerd adviesrecht op het huurbeleid. De woningcorporatie denkt na over haar voorgenomen huurverhoging 2018, deelt dat mee aan de huurdersorganisatie, gaat het gesprek aan en de huurdersorganisatie brengt een advies uit. De woningcorporatie bepaalt uiteindelijk zelf de huurverhoging. Als de huurverhoging anders is dan conform het advies van de huurdersorganisatie, dan dient de woningcorporatie dat goed te motiveren.

Dit jaar zijn er flink wat keuzes te maken. Denk onder andere aan:

 • De huursom met 2,4% verhogen, of alleen inflatievolgend, of helemaal niet.
 • De huur verhogen op basis van betaalbaarheid, of op basis van de financiën van de corporatie.
 • De huur maximaal verhogen om juist te investeren in duurzaamheid, of op een andere manier budget vrijmaken voor verduurzaming.
 • De verhouding prijs en kwaliteit verder in lijn brengen, waardoor mensen die al heel lang huren tegen een relatief lage prijs een hogere huurverhoging krijgen. Of voor iedereen dezelfde verhoging.
 • De woningen op de aftoppingsgrenzen houden of anders verhogen.
 • De huur inkomensafhankelijk verhogen, of juist niet.

In twee praktische sessies verdiepen we met u op de regels, de keuzes en hoe u deze goed kunt beargumenteren richting de woningcorporatie:

Dag 1 (duur 3 uur)

 
 • Regels huursombenadering en huurverhoging 2018.
 • Huurbeleid en betaalbaarheid.
 • De mogelijkheden van de woningcorporatie.
 

Dag 2 (duur 3 uur)

 
 • Voorgenomen huurbeleid van uw woningcorporatie (indien van toepassing).
 • De keuzes die de woningcorporatie kan maken.
 • Een huurverhoging die u het best vindt passen goed beargumenteren.
 

De cursus wordt gegeven door Joeri Zandvliet, adviseur wonen en strategie. Hij kent de regels rondom huurbeleid, de afweging van de woningcorporatie en wat betaalbare huren zijn in de huidige woningmarkt.. Als adviseur van de huurdersorganisaties, adviseur van de corporatie en in trajecten gericht op het ondernemingsplan en prestatieafspraken. Hij begint bij de basis (de regels) en zorgt dat u voorbereid bent op de voorgenomen keuzes van de woningcorporatie, zodat u optimaal invloed kunt uitoefenen!

De kosten voor deze cursus zijn € 275,-. Atrivé is CRKBO-geregistreerd, u hoeft voor deze opleiding daarom geen btw te betalen. (Zie onze 'kwaliteitseisen en -condities' en de klachtenregeling.) U kunt zich opgeven tot eind maart. Beide sessies vinden plaats op een centrale locatie in Nederland (omgeving Utrecht). Naar wens van de deelnemers plannen we de sessies eind van de middag of begin van de avond. U kunt zich opgeven via deze link. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joeri Zandvliet (zie contactgegevens rechts).

Deel deze pagina op:
 • Joeri Zandvliet

  adviseur
  06 25 05 17 73

  j.zandvliet@atrive.nl