Menu

GEWOON THUIS. Ouder worden en wonen: hoe organiseer je dat?

Senioren wonen langer thuis. Dat kan je als gemeente of woningcorporatie faciliteren. Atrivé en GeneratieThuis organiseren deze inspiratiebijeenkomst om voorbeelden en (eigen) ervaringen te delen. Speciaal interessant voor managers, beleidsadviseurs wonen en sociaal domein en communicatieadviseurs van gemeenten en woningcorporaties die aan de slag willen met langer thuis wonen of een nieuwe impuls daaraan willen geven.

Programma:

13.00 uur:              Opening
Wij willen delen, deelt u mee?

13.15 uur:               Langer thuis wonen: Heldere klantreis of bestemming onbekend?
Senioren wonen langer thuis. Dat kunnen een gemeente of corporatie faciliteren. Legt elke senior een vergelijkbare reis af? Een reis waar wij op aan kunnen sluiten om hen te stimuleren na te denken over hun toekomstige woonsituatie en preventief in actie te komen? Of beleeft iedere senior een unieke reis? Ga mee op reis samen met Kim Oude Luttikhuis, Atrivé.

13.45 uur:               Aan de bar in het Thuistechnologiecafé
Technologie is niet heilig, maar vaak wél handig! Helaas is veel slimme technologie niet bekend bij ouderen. Tijdens het Thuistechnologiecafé worden vooroordelen over technologie weggenomen. Luister, kijk en doe mee met deze vernieuwende methodiek van GeneratieThuis om het gesprek over ouder worden  en wonen op gang te brengen. Mieke Koot en Josephine Dries.

14.30 -14.50 uur:  Pauze

14.50 -15.40 uur:  Workshopronde 1

15.40 -16.30 uur:  Workshopronde 2

16.30 uur:              Afsluitende borrel

WORKSHOPS

Ronde 1:

Je kunt kiezen uit twee workshops.
Let op: workshop 2 wordt alleen op 8 november aangeboden; workshop 3 alleen op 27 september.

1.       Samen meerwaarde creëren in de wijk
Senioren en mensen met een zorgvraag wonen steeds vaker zelfstandig in de wijk. Dit gaat niet vanzelf. Er  is een gezamenlijke aanpak nodig om te zorgen dat iemand zich goed kan redden.  Om zelfstandig wonen tot een succes te maken moeten gemeenten, corporaties en zorgorganisaties op het niveau van de inwoner en de leefomgeving het benodigde aanbod regelen en afstemmen. Wat zijn de ingrediënten voor kansrijk samenwerken in de wijk?
Janine Boers (Atrivé)

2.       Welzijn, wonen en zorg = vooruitdenken! De praktijk in gemeente Midden-Drenthe
Een breed palet van organisaties werkt in gemeente Midden-Drenthe samen binnen het samenwerkingsverband ‘Welzijn, Wonen en Zorg = vooruitdenken’ om de bewustwording over plezierig langer thuis wonen te vergroten. De ThuisBest Huislift, een modelwoning InspiratieThuis, de Aanschuiftafel zijn een aantal concrete resultaten van deze samenwerking. Mooie inspiratie! 
Ellen Stevens van Schaik (Woonservice)

3.       Gezond en Veilig Wonen: de praktijk in Wijk bij Duurstede
Gemeente Wijk bij Duurstede, drie woningcorporaties, de regiobrandweer, het sociale wijkteam en drie zorgaanbieders werken samen in het kader van  ‘Gezond en Veilig Wonen’. Zij kijken daarbij verder dan de eigen grenzen. Zo is er een pilot met elektronische sloten om sleutelkluisjes overbodig te maken en wordt er gewerkt aan bewustwording om langer zelfstandig wonen te stimuleren. Welke ervaringen zijn er? Wat werkt goed in de samenwerking en wat minder?
Dat vertelt Cathy Venselaar (gemeente Wijk bij Duurstede).

Ronde 2:

Je kunt kiezen uit twee workshops:

Handen en voeten geven aan bewustwording langer thuis wonen
De Blijverslening of Verzilverlening worden in veel gemeenten aangeboden om langer thuis wonen te stimuleren. De bekendheid van deze leningen onder senioren is nog vrij beperkt en er is nog veel meer mogelijk om het langer thuis wonen goed te faciliteren. Hoe kan je als gemeente of corporatie senioren goed informeren en activeren om preventief na te denken over hun toekomstige woonsituatie?  Wat is een effectieve bewustwordingscampagne en wat levert het op?
Janneke Broers en Reint Brondijk (SVn) en Anita Lahuis (Atrivé)

Vitale en toegankelijke leefomgeving
Langer thuis wonen is prettiger in een goed toegankelijke leefomgeving waar ruimte is voor beweging en ontmoeting. Door het stimuleren van bewegen en het kunnen ontspannen in de openbare ruimte voelen mensen zich gezonder en door meer sociaal contact voelen we ons veiliger, waardoor we vaker naar buiten gaan. Hierbij dient de omgeving toegankelijk te zijn voor mensen die slechter ter been zijn, minder snel kunnen oversteken of zich minder makkelijk kunnen oriënteren. Laat u inspireren aan de hand van praktijkervaringen.
Alette Beerling en Yannick Angkotta (Tauw)

Praktische info

Voor wie:
Deze bijeenkomst “Gewoon Thuis” is interessant voor managers, beleidsadviseurs wonen en sociaal domein en communicatieadviseurs van gemeenten en woningcorporaties die aan de slag willen met langer thuis wonen of een nieuwe impuls daaraan willen geven.

Datum en tijd:
27 september (Tiel), 13.00-17.00 uur, inloop vanaf 12.30 uur
8 november (Roden), 13.00-17.00 uur, inloop vanaf 12.30 uur

Waar:
3 Zussen, Kwelkade 1, 4001 RK Tiel
Health Hub, Oosteinde 8, Roden

Aanmelden:
Wilt u zich aanmelden? Klik op één van onderstaande links:
Aanmelding Tiel
Aanmelding Roden

Kosten:
We vragen een tegemoetkoming in de kosten voor de huur van de locatie en de catering van € 75,- exclusief btw en servicekosten inschrijving (€ 94,07 inclusief).
Kunt u niet via het ticketsysteem betalen, stuur dan even een e-mail naar info@atrive.nl onder vermelding van Deelname Gewoon Thuis locatie Roden of Tiel en zet in deze e-mail de benodigde gegevens voor de factuur.

Organisatie:
Voor inhoudelijke informatie kunt u terecht bij:
Anita Lahuis van Atrivé (06-539 60 977)
Mieke Koot van GeneratieThuis (06-542 38 830)
Praktische vragen kunt u stellen via info@atrive.nl o.v.v. Gewoon Thuis.

Atrivé en GeneratieThuis werken samen in het programma Mijn Huis Op Maat. 

Deel deze pagina op:
 • Anita Lahuis

  senior adviseur wonen & zorg
  06 53 96 09 77

  a.lahuis@atrive.nl

  Kim Oude Luttikhuis

  senior adviseur
  06 25 05 18 43

  k.oudeluttikhuis@atrive.nl