Menu

Zonnepanelen roerende zaak

De Huurcommissie heeft haar beleidsboek in juni aangepast om uitsluitsel te geven over het in rekening brengen van kosten verbonden aan zonnepanelen. Voor woningcorporaties betekent dit dat er eindelijk zekerheid is over het in rekening brengen van servicekosten bij zonnepanelen.

In de servicekosten mag een gebruiksvergoeding voor roerende zaken berekend worden, voor onroerende zaken is dit niet mogelijk.

Roerende zaken kunnen weggenomen worden zonder beschadiging van betekenis aan de zaak of de woonruimte te veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn tapijt, laminaat, gordijnen, lampen, koelkast, wasmachine, magnetron en meubilair. Ook zonnepanelen kunnen roerend zijn, mits ze zonder beschadiging van betekenis aan de panelen of het dak weggenomen kunnen worden. Voor deze zaken kan de verhuurder een gebruiksvergoeding bij de huurder in rekening brengen. 

Over het algemeen gaat de Huurcommissie bij gevelkachels, kleine boilers, geisers en zonnepanelen uit van een geschatte levensduur van tien jaar. Bij zaken met een geschatte levensduur van tien jaar bedraagt de jaarlijkse gebruiksvergoeding 10% van de waarde. Het is dus een aandachtspunt om te kijken of deze gebruiksvergoeding niet wordt overschreden. 

Voor het hele beleidsboek klik hier

Deel deze pagina op: